Vill du direkt komma i kontakt med installatörer som tar sig an ditt bergvärmeuppdrag kan detta göras gratis hos Bergvärme-Info.se.

Pris och kostnad

För dig som husägare är förstås kostnaden en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till. Bergvärme är känt för höga initialkostnader, det vill säga kostnader för installation och material i början av projektet, men också för stabil och säker drift över lång tid.

Att installera bergvärme handlar alltså ofta om att ta höga kostnader i början, för att sedan dra nytta av energibesparingen under en lång tid framöver. Hur lång denna tid är varierar förstås, men man brukar räkna med att en modern värmepump håller i upptill tjugo år, medan borrhålet går att använda i ungefär sextio år.

Tiden för att nå "break even", det vill säga den tidpunkt då dina besparingar och investeringar går på ett ut, sätts ofta till runt 10 år. Men denna siffra varierar förstås kraftigt både beroende på hur stor kostnaden för installationen blev och hur mycket du sparar jämfört med tidigare uppvärmningssystem. En tumregel kan vara att tänka sig för om break even börjar närma sig 20 år. Då finns det förmodligen andra energilösningar som ger större ekonomiska fördelar.

Vad påverkar priset?

Priset du får offererat påverkas av många saker. Den kanske viktigaste faktorn är djupet på borrhålet: det är stor skillnad i pris på att borra sextio meter och att borra tre gånger så djupt. Även borrningen i jordlagret kostar, så ett sätt att minska kostnaderna kan vara att klarlägga berggrunden själv.

En annan faktor som påverkar priset är naturligtvis själva värmepumpen. Det är extremt viktigt att välja en pump med rätt effekt. För låg effekt gör att huset måste värmas upp på andra sätt, exempelvis med elpatron eller pelletskamin. För hög effekt gör istället att pumpen går på halvfart hela tiden vilket gör att besparingen blir mindre än beräknat. Det gör i sin tur att beak even tar längre tid att uppnå. Dessutom kostar en värmepump mycket mera ju högre effekt den har. Läs mer om rätt effektuttag under avsnittet om installation.

Vilken modell värmepumpen kan faktiskt också spela en viss roll för totalkostnaden. Stora märken som NIBE och Bosh tar ofta lite mer betalt än de mindre aktörerna, men i gengäld finns det också goda skäl till att de har lyckats bli så stora på marknaden. Vad du väljer är givetvis upp till dig, men vi rekommenderar att du inte stirrar dig blind på priset: kvalitet måste få kosta ibland.

Så vad kostar det?

Som du har sett finns det många saker som påverkar kostnaden för en bergvärmeinstallation. Ta in många offerter och undersök både median- och genomsnittspris för att sortera bort de som är onödigt dyra såväl som de som erbjuder glädjekalkyler och fantasipriser!

bergvärme

Ett helt bergvärmesystem kostar generellt mellan 100 000 och 200 000 kronor, beroende på vart man bor, vem man anlitar och vilken tillverkare man köper. Kommer man under 100 000 kan man skatta sig lycklig, börjar man närma sig 200 000 eller däröver kan det som sagt vara värt att undersöka andra sorters värmepumpar (se till exempel länken).

Att sätta ett generellt och rekommenderat pris är alltså omöjligt. Det skiljer sig för mycket från fall till fall. Vår rekommendation är att du hittar en prisvärd leverantör med en helhetslösning, försöker göra de enklaste delarna av jobbet själv, och räknar noggrant på hur snabbt investeringen betalar sig.  Först då kan du komma fram till vad det egentligen kostar.

 

bergvärme