Hur fungerar bergvärme?

Fördjupning i ämnet bergvärme

Här kan du läsa mer om hur det fungerar och varför du kan tjäna pengar på att byta till bergvärme.

Att byta uppvärmningssystem för huset är inte det enklaste eller billigaste. I de allra flesta fallen så är det dock en investering som är väl värd varenda krona. Många hus använder fortfarande direktverkande el för uppvärmningen, något som en gång i tiden var ett populärt och uppskattat sätt att värma upp sitt hem, men som nu anses vara ett av de allra dyraste sätten.

Har du ett hem som värms upp med direktverkande el? Då kan du spara in en hel del på att byta uppvärmningsmetod! Det gäller dock att huset har rätt förutsättningar för att kunna nyttja en ny energikälla. Huset behöver bland annat ha ett vattenburet värmesystem.


Att konvertera till vattenburet värmesystem

Att installera element och dra ledningar samt allt jobb kring den biten är sällan något som räknas med i en offert från installatören. De förutsätter oftast att du redan har ett vattenburet värmesystem. Har du inte det så finns det ingen möjlighet att använda en värmepump, så se till att informera om det när du begär offert.

Själva jobbet för att konvertera till det nya värmesystemet kan se väldigt olika ut. Är huset gammalt kan det också ta lite längre tid. Det är vanligt att kostnaden hamnar på runt 5 000 - 6 000 kronor per radiator. Tips: Ibland kan installatören inkludera ett byte av värmesystem i offerten!


Vad påverkar driftkostnaden?

Driftskostnad är den kostnad som du, husägaren, måste betala för ditt hus utöver själva inköpspriset. Det är kostnader som finns oavsett om du har ett bostadslån eller inte.

Här ingår bland annat:

  • Försäkring
  • Samfällighetsavgifter
  • Snöröjning
  • Sophämtning
  • Vatten
  • Uppvärmning
  • Energiförbrukning

De sista två delarna, energiförbrukning och uppvärmning, är faktorer som du kan påverka med hjälp av en effektiv bergvärmepump. Dessa två kan dessutom stå för en stor del av din totala driftskostnad och är tätt sammankopplade.

Alla hus förbrukar en viss mängd energi varje år. Om vi tittar på siffror från Energimyndigheten så går ungefär hälften av din energiförbrukning till uppvärmningen av huset. Ytterligare 20% går till uppvärmningen av varmvattnet. Resterande 30% går till hushållselen. Om vi tittar på den generella uppvärmningen så går 70% av husets energiförbrukning dit.

Hustak med stora moderna fönster sticker upp bland snötäckta trädtoppar.
Större delen av elförbrukningen sker under vintern. Det är även då elen är som allra dyrast.

Hantera dina höga driftkostnader direkt

Att byta till en värmepump är ett enkelt sätt att dra ned på sina driftkostnader direkt. Många äldre villor som värmer upp huset med hjälp av direktverkande el har tusentals kronor att vinna på att byta. Om du bygger ett hus kan du med fördel ta in offert och pris på bergvärmepump och installation för att få en lägre driftkostnad direkt från start.

För att kunna använda dig av en bergvärmepump måste du uppfylla vissa krav.

  • Huset måste ha ett vattenburet värmedistributionssystem. Det innebär att ditt nya hus måste ha golvvärme eller vattenburna element.
  • Dessutom behöver du ha berggrund relativt nära ditt hus.
  • Din tomt måste inneha möjligheten att borra ned till berggrunden.

Här ska du även ta hänsyn till många andra bestämmelser. Det är med andra ord inte bara att hämta in en offert bergvärmepump och be företaget installera allt direkt. Oftast skickar företaget iväg en säljare/besiktningsman som går igenom husets läge och planeringen för att kunna ta fram en bra offert som är baserad på just ditt hus energibehov, förutsättningar och andra faktorer.


 

Andra alternativ utöver bergvärme

Det finns andra energikällor du kan använda dig av för att dra ned på dina driftkostnader. Du kan även använda jordvärme, grundvattenvärme, sjövärme eller i vissa fall luftvärme.

Just luftvärme brukar oftast användas som ett komplement då det sällan är tillräckligt effektivt för att värma upp hela huset under vintern. En annan fördel med att byta till en värmepump är att du inte blir lika påverkad av höjda elpriser, något du oftast ser under vintern då elförbrukningen är som högst. Du slipper med andra ord otrevliga överraskningar.

Om du bygger hus kan du med fördel ta kontakt med ett eller flera företag som erbjuder värmepumpar och installation. Att bygga ett helt nytt hus är spännande. Här har du inte bara chansen att skapa dina drömmars hem, du kan även se till att huset inte kostar särskilt mycket i drift. Du kommer garanterat att vara glad för det i framtiden, både kortsiktigt och långsiktigt.

Vill du hellre läsa vår: Snabbguide?

Läs mer: 

Bergvärmepumpen kan värma upp din pool

Om borrning - fakta och priser

Spara energi! Tips och råd för hur du kan minska din energiförbrukning.


Ta in offert från bergvarme-info.se

Bergvärme är för de flesta en stor investering. Vi guidar dig rätt bland priser, tillverkare och leverantörer.