Bergvärme för dig som har pool

Under sommarens varma och härliga dagar kan det vara skönt att ta sig ett dopp i poolen. Vad är det som gäller om du har bergvärme och vill nyttja den för pooluppvärmning? Vi reder ut vad som händer och hur det skulle kunna se ut kostnadsmässigt om du kombinerar din bergvärme med att värma upp pool .

Använd din bergvärmepump för att värma upp poolen. På bilden syns en person badandes i pool

Vad är egentligen bäst; separat poolvärmepump eller husets värmepump?

Om du har pool men inte någon värmepump så kan detta vara en bra artikel att läsa. Om du tycker det är intressant kan du alltid kontakta ett par installatörer för att få offerter på bergvärme!


En varm och skön pool 

Det är inte alla hus som har pool men de som har det vet hur härligt det kan vara under sommaren. Det är dock aldrig roligt att bada i en pool som är kall. Det kan lätt bli väldigt kallt i en pool, speciellt om den inte är uppvärmd. En bra pooltemperatur är åtminstone 24-25 grader, då är det varken för kallt eller för varmt. Att värma upp en pool kräver dock en del energi. Exakt hur mycket som krävs beror på själva poolens storlek samt hur stort energiläckage det finns. 
Bilden visar en förälder och litet barn i motljus.
En pool kan skänka många timmars nöje och avkoppling till hela familjen.

Pooluppvärmning

Du har många alternativ att välja mellan när det kommer till uppvärmningen av poolen. Ett sätt är att koppla ihop den med din bergvärmepump, något som kräver en större värmeväxlare. Det finns även separata uppvärmningssystem som inte kopplas in i husets uppvärmningssystem alls. Bägge har sina fördelar och nackdelar. Ibland kan det bästa alternativet vara att kombinera bägge systemen. Oavsett om du har en befintlig värmepump eller kanske använder elvärmare så kan det vara smart att ta kontakt med en installatör. Ta in lite offerter på bergvärme och fråga vad det kan kosta att även värma upp poolen med din värmepumpsanläggning! 

Energiförbrukningen blir dessutom lägre om du täcker poolen då du inte använder den. Du kan på det viset minska energiförbrukningen med närmare 70 procent.

Ungefärliga kostnader

Om du idag inte har någon bergvärme alls så är detta en stor investering. Du kan kolla upp våra andra artiklar för att läsa mer om just denna specifika kostnad, vi har skrivit mycket om just detta ämne. När det kommer till kostnader för poolvärme så kan det kosta mellan 5 000 till 20 000 kronor att köpa en ny värmeväxlare till din bergvärmeanläggning. Det gäller dock att du har en tillräckligt stark energikälla för att kunna klara av att värma poolen också. Hör med din installatör om du är osäker.

En separat poolvärmepump som fungerar på samma sätt som en vanlig värmepump kan köpas för att endast driva själva pooluppvärmningen. Denna kan kosta mellan 20 000 kronor upp till 30 000 kronor. Detta är en av de mest populära valen idag, trots den ganska höga initiala kostnaden.

Ett tredje alternativ är att köpa solpaneler som hjälper till att höja pooltemperaturen. Detta är den mest miljövänliga uppvärmningen. Ofta måste solpanelerna kompletteras med ytterligare en värmekälla, exempelvis en värmepump.

Ett billigt alternativ som du bör undvika är elvärmaren. Den kostar mindre initialt men de höga driftkostnaderna kommer snabbt att göra detta till det dyraste alternativet. Själva köpet av elvärmaren kan hamna på mellan 5 000 till 15 000 kronor.

 Solen lyser in genom fönstretUtnyttja solens värme för miljövänlig uppvärmning


Många faktorer spelar in - så räknar du poolens värmebehov

Tänk på att det finns många saker  som påverkar hur mycket din pool måste värmas upp, bland annat utomhusklimatet och hur stor poolen är. Vårt tips är att du alltid täcker över poolen också. På så sätt tappar den inte lika mycket värme med tiden. När det kommer till att räkna ut hur mycket energi du behöver finns det en enkel formel som kan ge dig ett ungefärligt värde. Du tar poolens area (bredd x längd) och multiplicerar detta med 300 W. Resultatet blir värmebehovet angett i watt.  


Ta in offert från bergvarme-info.se

Bergvärme är för de flesta en stor investering. Vi guidar dig rätt bland priser, tillverkare och leverantörer.